Haarts Fotocollectief drie keer op rij winnaar fotowedstrijd

Vanaf volgend jaar wedstrijd op de Haart

Gelezen in Aaltens Nieuws – Door Karin Stronks

DE HAART – Het Haarts Fotocol-lectief heeft voor de derde keer op rij de clubprijs van de regio-nale digitale fotowedstrijd van de Fotobond Gelderland Zuid voor amateurfotoclubs gewonnen. De Haartse fotoclub won met een serie van acht foto’s, in zwart-wit afgedrukt, met het thema ‘Eenzame schuurtjes in het landschap’. De foto’s zijn gemaakt door acht verschillende fotografen. De samenhang en de details van de aangeboden series werden beoordeeld door een driekoppige deskundige vakjury.

Bronzen camera
Het Haarts Fotocollectief is erg blij met deze bijzondere prestatie. Het is niet eerder voorgekomen dat een fotoclub drie keer achtereen de eerste prijs heeft gewonnen. Ronald Kobessen, voorzitter van de Haartse fotoclub,, zegt niet zonder trots: “We mogen de wisselbeker, de bronzen camera, nu houden. De clubprijs wil zeggen dat we met onze serie van acht foto’s van acht verschillende fotografen met één thema de eerste prijs in de wacht hebben gesleept. Twaalf fotoclubs deden mee met deze wedstrijd die werd georganiseerd door fotoclub Objectief uit Ede. Deze club heeft aangegeven te willen stoppen met het organiseren van deze wedstrijd en omdat wij nu drie keer op rij hebben gewonnen voelden we ons geroepen om de organisatie vanaf volgend jaar op ons te nemen. We zetten De Haart zo mooi op de kaart!”

Arnold Joost
Bij de regionale digitale fotowedstrijd mochten de deelnemende fotoclubs zelf het thema kiezen voor de serie van acht foto’s. Jeanette Mertens, bestuurslid van Haarts Fotocollectief, geeft aan: “We hebben samen het thema ‘eenzame schuurtjes in het landschap’ gekozen en besproken, onze achttien leden zijn allemaal met het thema aan het werk gegaan. Dat resulteerde in een aanbod van 45 foto’s die we hebben overgedragen aan een onafhankelijke persoon met verstand van zaken. Dit jaar heeft Arnold Joost onze foto’s bekeken, hij heeft de acht foto’s voor de fotowedstrijd geselecteerd.” Han Beernink, Haarts Fotocollectieflid, vervolgt: “Natuurlijk is het jammer als jouw foto er niet bij zit maar we waren het allemaal eens met de keuze en waardeerden de ‘scherpe blik’ van Arnold. Op deze manier hebben we het de voorgaande jaren ook gedaan en nu drie keer achter elkaar gewonnen!”

De Haart op de kaart
Alle ingezonden foto’s voor de regionale digitale fotowedstrijd werden ook afzonderlijk beoordeeld en besproken door de jury. “Fotoclub Helios uit Aalten heeft het individueel heel goed gedaan”, vertelt Ineke Nagel van Haarts Fotocollectief. Toon Lankamp: “Al onze foto’s zijn zwart/wit afgedrukt. We hebben ook op de details gelet, het randje om onze acht foto’s is exact hetzelfde. Dat benadrukt ook het feit dat de foto’s bij elkaar horen. De jury let ook op deze samenhang, deze details.” Volgend jaar neemt Haarts Fotocollectief de organisatie van de regionale digitale fotowedstrijd op zich. “De organiserende fotoclub stelt de vakjury samen, meestal zijn dat landelijk bekende fotografen. Dit jaar zaten Nelleke den Boon, Ad Witte en Jan Donders in de jury. Door het organiseren van deze fotowedstrijd zetten we de Haart mooi op de kaart”, aldus Ineke Nagel.