Haarts Fotocollectief wint opnieuw hoofdprijs

HAART – Het Haarts Fotocollectief is voor de vijfde keer op rij winnaar geworden van de Regionale Digitale Fotowedstrijd. Een wedstrijd die jaarlijks georganiseerd wordt door de Regio Gelderland-Zuid van de Fotobond.

Voor de wedstrijd konden alle achttien leden van het Haarts Fotocollectief een foto insturen. Deze foto’s zijn beoordeeld door Vanessa Wassing, professioneel fotograaf te Aalten, en uiteindelijk teruggebracht tot een serie van 8 foto’s die mee konden doen aan de wedstrijd. Het thema waaraan alle foto’s moesten voldoen was van tevoren bepaald door de leden zelf. Voor dit jaar had men gekozen voor het thema ‘Genegenheid’.Na inzending zijn de foto’s gejureerd door Pieter van Leeuwen en Monique de Zwart. Pieter is professioneel fotograaf, schrijft voor het fotoblad Professioneel Fotograaf en is tevens docent aan de Fotovakschool. Monique de Zwart is vormgever en tevens eindredacteur en recensent Beeldschrift, een tijdschrift voor fotografen.

Het Haarts Fotocollectief is een club van achttien enthousiaste amateurfotografen die maandelijks bij elkaar komen. Tijdens deze bijeenkomsten worden de gemaakte opdrachten besproken die door een opdrachtencommissie in een jaarkalender worden vastgesteld. Daarnaast worden er workshops gegeven en foto-excursies georganiseerd. Onlangs heeft het Haarts fotocollectief nog meegewerkt aan het project 75 Jaar Vrijheid Vieren waarvoor veteranen uit de gemeente Aalten zijn geporteerd.

Juryverslag
De jury over het Haarts Fotocollectief: ‘De club die het beste scoorde viel op door de duidelijke samenhang in beeldtaal en onderwerp binnen het gekozen thema. Zij kozen voor het thema Genegenheid met als onderwerp (klein)kinderen. Ondanks dat er veel mogelijke onderwerpen zijn voor dit thema en dat kleinkinderen vaak een te gemakkelijk onderwerp zijn, was het in dit geval uiteindelijk toch een prima keuze. Deze club heeft van te voren nagedacht over de serie en de samenhang. Acht fotografen die allen op hun eigen manier hun genegenheid ten opzichte van een (klein)kind in beeld brengen. Allen in zwartwit waardoor er een eenheid ontstaat. De serie vertelt de bijzondere relatie van grootouders en kleinkinderen.


Een aantal foto’s uit de winnende serie. Foto: Haarts Fotocollectief

Bron: Aalten Vooruit