11 december 2018
Door Redactie

Informatieavond verwijdering asbestdaken in Aalten (buitengebied zuid-oost)

In 2025 zijn asbestdaken in Nederland verboden. Dit kan grote gevolgen hebben, ook voor u. Bent u eigenaar van een bouwwerk met asbestdak? Dan heeft u daar misschien nu al vragen over. Die vragen willen we graag beantwoorden tijdens een informatieavond over het saneren van asbestdaken volgens de Asbesttrein-methode. De eerste informatieavond, voor bewoners van het buitengebied Aalten zuid-oost, is op donderdag 13 december 2018.

De Achterhoekse gemeenten, regio Achterhoek en de provincie hebben de Stichting Asbesttrein opgericht. Hiermee kunnen we een versnelling van het saneren van asbestdaken in het buitengebied realiseren. Verschillende bedrijven werken samen in een ‘Asbesttrein’. Ze werken achter elkaar aan om asbest te verwijderen, af te voeren en eventueel een nieuw dak te monteren. Zo besparen we kosten. Daarnaast kan de Stichting gezamenlijk vergunningen en eventuele subsidies aanvragen.

 In 2025 zijn asbestdaken in Nederland verboden
Particulieren, bedrijven en (overheids)instellingen mogen na 2024 geen asbestdaken meer bezitten. Met dit verbod wil de overheid mens en milieu beschermen tegen de gevaren van blootstelling aan asbest. Hoe ouder een asbestdak is, hoe meer het slijt en verweerd raakt. Het vrijkomen van asbestvezels is met het blote oog niet zichtbaar, maar wel schadelijk. Een verweerd asbestdak kan zo lange tijd het milieu vervuilen. Het levert gevaar op voor u als eigenaar, maar ook voor uw buren en passanten. Belangrijk dus om snel in actie te komen.

Eerste proef Asbesttrein succesvol
De eerste proef met de Asbesttrein in de Achterhoek was in de gemeente Oude IJsselstreek. Dit was een succes; in totaal is ruim 3.000 m2 asbestplaat gesaneerd. Met de ervaringen uit Oude IJsselstreek is de Asbesttreinmethode verder verbeterd. De Asbesttrein is en gaat nu in meerdere Achterhoekse gemeenten van start.

Asbesttrein van start in buitengebied Aalten zuid-oost
Bewoners van het buitengebied Aalten zuid-oost (globaal tussen Aalten, Bredevoort en de grens) zijn per brief uitgenodigd om zich op donderdag 13 december te laten informeren over de werkwijze van de Asbesttrein. Woont u in dit gebied en heeft u een of meerdere gebouwen met asbestdaken en denkt u er over deze te saneren? Kom dan naar de informatieavond. U bent van harte welkom in het gemeentehuis, Markt 7 in Aalten (ingang  Bestuurscentrum). De koffie staat klaar vanaf 19.15 uur.  De informatieavond begint om 19.30 uur.

Aanmelden voor de bijeenkomst
We houden graag rekening met uw komst. Wilt u zich daarom vooraf aanmelden voor de bijeenkomst? U kunt zich aanmelden via e-mail: gemeente@aalten.nl o.v.v. ‘informatieavond Asbesttrein’, uw naam, adres en het aantal personen dat aanwezig is op 13 december. Aanmelden kan ook telefonisch: (0543) 49 33 33.

Wat kunt u verwachten van de informatieavond?
We informeren u over de kosten van sanering, de spelregels, over subsidie- en financieringsmogelijkheden  en de voorwaarden. Voor het bespreken van uw persoonlijke situatie kunt u zich aanmelden voor een gesprek. Er komt dan een adviseur bij u thuis om de huidige staat van uw dak(en) te bekijken. Dit is gratis en vrijblijvend. Samen kijkt u welke mogelijkheden er zijn. Hierdoor krijgt u inzicht in uw eigen situatie en mogelijkheden.

Vragen?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Andre Nijhuis van gemeente Aalten: (0543) 49 33 33 / gemeente@aalten.nl. Voor contact met de Stichting Asbesttrein kunt u terecht bij Anton Legeland: 06 – 20 45 22 08 / a.legeland@LNAGRO.nl of bij Koen Nieuwenhuis: 06 – 30 68 48 16 / k.nieuwenhuis@LNAGRO.nl.

8 december 2018
Door Redactie

ECB legt gezamenlijke zonne-installatie op daken van Grachthuys en Betting wonen

Energie Coöperatie Bredevoort is een coöperatieve vereniging van en voor Bredevoort en omgeving. Het doel is samenwerken aan een duurzame toekomst. De ECB legt een gezamenlijke zonne-installatie op het dak van het Grachthuys en de daken van Betting Wonen. Een groot aantal van de in totaal 600 panelen is gereserveerd. Er is nog ruimte voor de resterende panelen. Aanmelden kan tot uiterlijk 20 december. Geïnteresseerd? download hier de ECB flyer

8 december 2018
Door Oranjevereniging Ons Genoegen

Kerst wandeltocht

Kerstwandeling Multiple Voice

Na de succesvolle kerstwandeling van vorig jaar heeft Multiple Voice ook dit jaar weer een mooie tocht uitgezet met aansluitend sfeervolle Kerstliederen.

Dit jaar in samenwerking met Oranjevereniging Ons genoegen op de Haart. Vanaf gebouw de Ringkamp kan er ca. 5 of 8 km gewandeld worden in deze prachtige omgeving. Onderweg kunt u genieten van de mooie klanken van de midwinterhoorn. Na de wandeling staat er, onder het beluisteren van sfeervolle Kerstliederen, koffie ,chocolademelk of heerlijke erwtensoep klaar tegen een kleine vergoeding.

Ook niet wandelaars zijn van harte welkom.

In de Ringkamp kunnen zij alvast luisteren naar het koor in een stemmig aangeklede zaal.

Waar: Gebouw de Ringkamp Huiskermatedijk 4 op de Haart.

Wanneer: Zondag 23 december.

Hoe laat: Inloop en vertrek tussen 11.30- 12.30 uur.

Deelname: Gratis, bij uitgang vrije gift.

www.multiplevoiceaalten.nl

 

23 september 2018
Door Redactie

“De Hele Haart Bakt” – bakt weer verdan!

Een nieuw bakseizoen staat weer voor de deur. Na een lange hete zomer maken we het binnen weer gezellig! Wat is er dan lekkerder dan de geur van zelfgebakken taart of koek. Vooral in de Ringkamp, dat kun je soms een week later nog ruiken! We hebben weer volop inspiraties opgedaan en kunnen bijna niet wachten tot het weer oktober is en er weer gebakken wordt in de Ringkamp.
De variatie in de baksels is groot en telkens weer een verrassing voor ons allen! Het is niet moeilijk, het is alleen maar leuk, gezellig en uitdagend. Maar ook om te ontdekken dat je meer kunt dan je altijd hebt gedacht. Waar we zelf altijd van genieten is, het plezier te zien dat iedereen er aan beleeft om iets lekkers te maken voor thuis, of je bewaart het nog even in de diepvries.
Ook dit seizoen starten we weer met een avond en een middaggroep, tot  maximaal 16 personen. Op woensdagavond zal Gerda te Winkel  ook zorg dragen voor de organisatie van dit creatieve evenement. De kosten voor deelname zijn €15,=  inclusief  2 consumpties (koffie/thee of fris). De mogelijkheid is om 1 of 2 keer in de maand deel te nemen.
Mocht je mee willen bakken geef je dan op voor 1 oktober 2018 bij  Riekie Heersink: tel 0543-474994   of via de mail:  g.heersink@kpnplanet

Kijk voor de data en de tijden naar het complete  ActiviteitenoverzichtDeRingkamp hieronder.