Deze zomer openluchtspel “De deserteur”

In het kader van 70 jaar bevrijding heeft stichting Haart Aktief er voor gekozen het laatste weekend van juni en het eerste weekend van juli het openluchtspel “De deserteur” op te voeren. Stichting Haart Aktief wordt gevormd door de twee toneelverenigingen Plato en Ons Genoegen. Vanaf 1995 hebben ze iedere vier jaar een openluchtspel opgevoerd bij boerderij Haartmans aan de Buninkdijk.

Na “Het beloofde land” (1995), “De Kozakken komt” (1999), “Indiëgangers” (2003), “De moffenmeid” (2007) en ” ’t Jöddenkind” (2011) heeft de spelersgroep er voor gekozen, in verband met 70 jaar bevrijding, voor 2015, nog een keer een oorlogsverhaal op te voeren.

Het openluchtspel speelt zich af op de boerderij “Brookmans”van de familie Lammers, ergens in het gebied tussen Aalten, Varsseveld en Lichtenvoorde. Alie, de dochter van Lammers is getrouwd met Bernhard ten Brinck. Hij is geboren in de omgeving, maar zijn vader is een nog niet genaturaliseerde Rijksduitser. Bernhard voelt zich Nederlander en werkt bij de PGEM en denkt dat hij daar niet gemist kan worden. Dat niet iedereen deze mening deelt blijkt in het eerste bedrijf dat zich afspeelt in juni 1942.
Later in de oorlog, juli 1944, het tweede bedrijf, informeert de Duitse Gendarmerie met assistentie van een Nederlandse SD-er nog weer naar Bernhard.
Rond de bevrijding, maart 1945, het derde bedrijf, vertrekken de Duitsers en wordt met de komst van de Tommies de bevrijding gevierd. Een groepje van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten komt langs met buurman Waltak, lid van de NSB, als gevangene.
Alie is getrouwd met Bernhard ten Brinck, niet omdat hij Nederlander of Duitser is, maar omdat ze van hem houdt. Ze dachten daarbij niet aan grenzen en oorlog, die ook hun geluk verstoorde.
“De deserteur” is net als de vorige openluchtspelen geschreven door Henk Krosenbrink, hetgeen garant staat voor een goed verhaal, met actie, emotie en humor.
De opvoeringdata zijn vrijdag 26 en zaterdag 27 juni en vrijdag 3 en zaterdag 4 juli. Meer informatie volgt  t.z.t